Aardappels: dikke onzin?

Aardappels worden vaak ten onrechte in een kwaad daglicht gezet. Ze zouden dikmakers zijn. Jammer, want het is juist een heel gezond product!

Aardappels worden vaak ten onrechte in een kwaad daglicht gezet. Ze zouden dikmakers zijn. Jammer, want het is juist een heel gezond product! Zo bevatten voedingsvezels, kalium en ijzer. Er zit zelfs meer vitamine C in dan in een ‘gewone’ appel. Aardappelen bevatten niet veel calorieën, maar vullen wel goed. Het is een super gezonde keus! Wel hebben aardappels een hoge glycemische index (GI). Dat betekent dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt na het eten van aardappelen. Zolang je geen (pre)diabetes hebt is dit niks om je zorgen over te maken.

De hoge GI en de hoeveelheid koolhydraten van aardappels zouden volgens mensen de boosdoener zijn. Echter, gaat aankomen niet om een schommelende bloedsuikerspiegel of een te veel aan koolhydraten. Aankomen gebeurt wanneer je lichaam meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan het verbrand. Deze extra energie wordt vervolgens opgeslagen in vet. Of die calorieën uit aardappelen of uit wortels komen maakt voor je lichaam niet uit.

Bij aankomen en afvallen komt dus meer kijken dan wel of geen aardappels eten. Het draait om je volledige voedingspatroon. Wil je weten wat wel werkt? Plan dan snel een afspraak via het contactformulier, of mail naar info@gewoondietetiek.nl.

Hopelijk tot snel!

Groetjes,
Merel Coenders,
Diëtist in Tilburg

Neem contact op

Klik hier voor een overzicht van de redenen waarom je een diëtist in Tilburg nodig zou kunnen hebben. Wil je snel contact? Vul dan het contactformulier in. Geef daarbij aan wat de reden voor contact is. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.