Sinds een aantal weken volg ik het FODMAP-dieet. Als voorbereiding struinde ik daarom de KoRo af, een webshop waar je voedingsmiddelen in bulk kan kopen. Ik wilde mijn voorraadkast namelijk flink vullen met FODMAP-arme ingrediënten. Op KoRo kwam ik gierst tegen. Het bleek glutenvrij en te passen binnen het FODMAP-dieet. Ik sloeg dus meteen een zak van 2 kg in. Maar wat is gierst nou precies?
Gierst is een groep van graansoorten die inheems zijn in Afrika en Azië, waar ze al meer dan 6000 jaar verbouwd worden. Het kan gebruikt worden als graanproduct bij de warme maaltijd, maar kan ook worden verwerkt tot pap, brood, meel, vlokken of bier.
Gierst is helaas meestal geen volkoren graanproduct, omdat ongepelde gierst bitter smaakt. Het bevat dus minder voedingsvezels dan volkoren graanproducten. Wel bevat het onder andere ijzer, magnesium en zink. IJzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen in het lichaam. Magnesium heb je nodig voor de vorming van botten en spieren en is betrokken bij de prikkeloverdracht. Zink is onder andere betrokken bij de stofwisseling en de opbouw van eiwitten.
Het voordeel van gierst is dat er minder water nodig is voor de verbouwing. Daarnaast is het van nature glutenvrij en geschikt tijdens het FODMAP-dieet. Omdat het geen volkoren product is, is het aan te raden om gierst af te wisselen met volkoren graanproducten. Denk aan zilvervliesrijst. Om gierstkorrels klaar te maken kook je het +/- 15 minuten in een pan met ruim water. Zet het vuur uit en laat de korrels nog even in de pan met water nagaren. Serveer als koolhydraatbron bij een maaltijd. Voeg hier groenten en een eiwitbron aan toe voor een volwaardige maaltijd.
Wil je meer weten over gluten of FODMAP’s? Neem dan contact op via het contactformulier of mail naar info@gewoondietetiek.nl.
Gezonde groet,
Merel Coenders, diëtist