Diëtist Tilburg

Mijn naam is Merel Coenders, diëtist bij Gewoon Diëtetiek in Tilburg. Ik help jou graag met jouw voedingswensen en het behalen van bepaalde doelen door de juiste voeding.

Zocht je op diëtist Tilburg omdat je op zoek bent naar een diëtist in Tilburg die je kan helpen met passend voedingsadvies?

Waarom ga je naar een diëtist?

De vrees om op een streng dieet gezet te worden zal meespelen om een bezoek aan een diëtist over te slaan. Toch zijn er zijn verschillende goede redenen om wél naar de diëtist te gaan. Bij mij kun je voor onder andere terecht voor hulp bij:

  • Overgewicht
  • Ondergewicht
  • Behoefte aan een gezondere leefstijl
  • (risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, ondervoeding
  • COPD
  • Darmklachten
  • (Verdenking op) voedselintoleranties en -allergieën
  • Vegetarisch of veganistisch eetpatroon
  • Voeding bij sport

Diëtist Tilburg voor tegengaan overgewicht

Overgewicht is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Volgens het CBS had in 2021 de helft van de Nederlandse volwassen bevolking overgewicht. Er is sprake van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) hoger dan 25. Bij een BMI hoger dan 30 spreken we van obesitas en bij een BMI hoger dan 35 van morbide obesitas. De BMI is een maat om de verhouding tussen je gewicht en je lengte vast te stellen. Deze bereken je door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Je kunt ook gebruik maken van de BMI-meter van het voedingscentrum.

Diëtist Tilburg nodig voor hulp bij  overgewicht

Oorzaken overgewicht

Overgewicht kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Allereerst kan het te maken hebben met je energiebalans. Wanneer er meer energie (calorieën) binnen komt dan er verbruikt wordt slaat je lichaam dit overschot op in de vorm van vet. Hierdoor kom je aan. Zo’n verstoorde energiebalans kan veroorzaakt worden door te veel (ongezond) eten en/of te weinig beweging. In de praktijk zie ik ook mensen met overgewicht die juist te weinig lijken te eten. Een reden voor het overgewicht kan zijn dat ze onbewust gaan snaaien, wanneer ze overdag te weinig hebben gegeten. Structureel te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je lichaam efficiënter omgaat met de energie die binnenkomt en meer opslaat in vet. 

Andere factoren die meespelen bij de oorzaak van overgewicht zijn:

  • Alcoholgebruik
  • Slaaptekort
  • Stress
  • De overgang
  • Medicijngebruik
  • Medische factoren (bijv. traag werkende schildklier, PCOS)
  • Stoppen met roken
  • Genetische factoren

Gevolgen overgewicht

Overgewicht kan gevolgen hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Op fysiek vlak verhoogd overgewicht het risico op diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker (bijv. dikke darmkanker, borstkanker), galstenen, gewrichtsontstekingen en -slijtage (artrose), ademhalingsproblemen (kortademigheid, apneu), menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen. Mentaal kan overgewicht bijdragen aan een negatief zelfbeeld. Mensen met overgewicht kunnen te maken hebben met stigmatisering en discriminatie.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Wanneer je moeite hebt om gewicht te verliezen of te behouden is het verstandig om een diëtist in te schakelen. Samen kijken we naar de mogelijke oorzaak van het overgewicht. We nemen hier niet alleen voeding in mee, maar ook slaap, stress en beweging. Tijdens de intake nemen we alles door en voeren we een meting uit. Naast de BMI meet ik ook je middelomtrek en vetpercentage. Hierdoor krijgen we een gedetailleerd beeld van je lichaamssamenstelling. Op basis van de informatie die ik verkregen heb tijdens de intake schrijf ik een persoonlijk voedingsadvies passend bij jouw situatie. Tijdens vervolgconsulten bespreken we de voortgang, maken we afspraken en voeren we een nieuwe meting uit. Zo houden we het proces nauwlettend in de gaten. 

Ben je klaar om aan de slag te gaan? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Verhelpen van ondergewicht of hulp bij ondervoeding

Van ondergewicht is sprake wanneer iemand een BMI heeft lager dan 18.5. De BMI is een maat om de verhouding tussen je gewicht en je lengte vast te stellen. Deze bereken je door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Je kunt ook gebruik maken van de BMI-meter van het voedingscentrum

We spreken van ondervoeding als er sprake is wanneer iemand een tekort heeft aan voedingsstoffen en energie.

Diëtist Tilburg helpt bij gezondere levensstijl

Oorzaken ondergewicht of ondervoeding

Ondergewicht kan veroorzaakt worden door een negatieve energiebalans. Wanneer je minder energie (calorieën) binnenkrijgt dan je verband. Je lichaam spreekt dan de energievoorraden aan in je vet en spieren. Hierdoor verlies je gewicht. Wanneer dit gedurende een langere tijd doorgaat kan het zijn dat je te veel gewicht verliest en in de categorie ondergewicht terecht komt. Ondergewicht is een risicofactor voor ondervoeding.

De factoren die mee kunnen spelen bij de ontwikkeling van ondergewicht en/of ondervoeding zijn:

  • Gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door ziekte of verminderde geur of smaak
  • Gebitsklachten of slikproblemen
  • Medicijngebruik
  • Ontregeling van het honger- en verzadigingsgevoel
  • Verstoorde vertering en opname in het maagdarmkanaal
  • Verminderde of geen mogelijkheid tot het doen van boodschappen of eten bereiden
  • Sociale factoren: eenzaamheid, geen sociaal netwerk, armoede
  • Angst, verdriet, depressie
  • Eetstoornis
  • Dementie
  • Genetische factoren

Wat zijn de gevolgen van ondergewicht of ondervoeding?

Een gevolg van een te lang tekort aan energie is dat het lichaam de energiereserves aan gaat spreken. Deze zijn niet alleen opgeslagen in het vet, maar ook in de spieren. Ondergewicht en ondervoeding kan dus leiden tot de afbraak van spiermassa. Dit leidt tot verlies van spierkracht en verhoogd (vooral bij ouderen) het risico op vallen, botbreuken, functieverlies, ziekenhuisopname en vroegtijdig overlijden. Daarnaast hebben ondervoede mensen vaker een slechtwerkend immuunsysteem en een slechtere wondgenezing. 

Andere gevolgen van ondergewicht en ondervoeding zijn het snel koud hebben, slechte huidconditie (dun, bleek, droog) en haaruitval. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd kan hun menstruatie stoppen. Bij ernstig ondergewicht kunnen ook organen aangetast worden.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Wanneer je kampt met ondergewicht, ondervoeding of daar risico op loopt is het raadzaam om een diëtist in te schakelen. Samen kijken we naar welke factoren meespelen en proberen we een passende manier te vinden om het overgewicht of de ondervoeding tegen te gaan. Uiteraard wordt eerst gekeken naar aanpassingen in het huidige voedings- en leefstijlpatroon. Mochten de effecten onvoldoende zijn dan kan er aanvullende drinkvoeding aangevraagd worden. Deze drinkvoeding is meestal verrijkt met energie en/of eiwit en kan een steuntje in de rug geven als het gaat om aankomen en het verbeteren van de voedingstoestand.

Diëtist Tilburg helpt met bereiken van gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl hoeft niet alleen gekoppeld te worden aan gewichtsverlies of -toename. Gezond leven is goed voor iedereen. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een lager risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Ook zorgt het voor een betere darmgezondheid, meer energie en betere concentratie.

Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl bestaat uit gezond eten, voldoende beweging, voldoende slaap en ontspanning. Op elke vlak kun je stappen zetten die je dichter bij een gezonde leefstijl brengen.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Om een gezonde leefstijl te creëren is het goed om in kaart te krijgen welke factoren je nu belemmeren. Het is fijn als iemand, zoals een diëtist, daarbij meehelpt. Samen kunnen we een plan opstellen over hoe jij tot een gezonde leefstijl gaat komen. Hierbij dien ik ook als ‘stok achter de deur’. We hebben regelmatig contact via Whatsapp of mail om je proces in de gaten te houden. Daarnaast beschik ik over tools om gedragsverandering voor elkaar te krijgen, zoals Positieve Groeikaarten.

Wil je aan de slag met jouw leefstijl? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

(Pre)diabetes type 2

Diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd) is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet voldoende insuline aanmaakt en/of niet goed op insuline reageert. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) uit ons bloed in de cellen wordt opgenomen. Bij mensen met diabetes werkt deze glucosehuishouding dus niet meer goed en blijft er meer glucose in het bloed zitten. We spreken dan van een hoog bloedglucosegehalte of een hoge bloedsuiker. Er is sprake van diabetes bij een bloedglucosegehalte van:

  • 7,0 mmol/l of hoger in nuchtere situatie (8 uur niks gegeten of gedronken, behalve water)
  • 11,1 mmol/l of hoger ongeveer 2 uur na een maaltijd

Een voorfase van diabetes is prediabetes. Hier zijn de bloedsuikerwaardes al iets verhoogt maar vertoon je nog niet de symptomen van diabetes. Wel kan het al schade brengen aan hart, bloedvaten en ogen. Als je op tijd ingrijpt kan prediabetes nog omgedraaid worden. Maar ben je te laat, dan kan het overgaan in diabetes. 

We spreken van een voorfase van diabetes type 2 bij een bloedglucosegehalte:

  • Tussen de 6,1 en 7,0 mmol/l in nuchtere situatie
  • Tussen de 7,8 en 11,0 mmol/ ongeveer 2 uur na een maaltijd

De meeste mensen merken niet dat hun bloedsuiker verhoogd is, maar soms kunnen mensen met diabetes last krijgen van:

  • Veel plassen
  • Dorst
  • Moeheid
  • Afvallen
  • Vaak blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: vaak ontsteking van de eikel

Oorzaken van diabetes type 2

Verschillende factoren spelen mee in het ontstaan van diabetes type 2. Zo komt diabetes in sommige families vaker voor dan in andere. De kans op diabetes is drie tot vier keer hoger wanneer een eerstegraads familielid ook diabetes heeft. Daarnaast hangt het risico op diabetes sterk samen met het gewicht, waarbij de ververdeling bepalend is. Hoe meer vet op de buik, hoe hoger de kans op diabetes. Ook etniciteit speelt een rol. Diabetes type 2 komt vaker voor bij Nederlanders met een Aziatische, Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Hindoestaans-Surinaamse, Turkse en Marokkaanse achtergrond. 

Andere factoren die de kans op diabetes type 2 verhogen zijn: 

  • Weinig beweging en veel zitten
  • Oudere leeftijd
  • Hoge bloeddruk
  • Vetstofwisselingsstoornissen
  • Stress
  • Slecht slapen
  • Roken

Gevolgen van diabetes type 2

Gevolgen van diabetes type 2 komen vooral kijken wanneer men de bloedsuikerspiegel niet goed onder controle heeft, waardoor de bloedsuikerspiegel voor een lange periode of vaak te hoog is. Als daarnaast ook een hoge bloeddruk en hoog cholesterol meespelen is het risico op complicaties groter. De complicaties hebben bijna allemaal te maken met schade aan de grote- en kleine bloedvaten en het zenuwstelsel. Suiker in het bloed zorgt ervoor dat het bloed dikker wordt. Hierdoor blijven vetten uit de bloed makkelijk aan de bloedvatwanden plakken, wat leidt tot slagaderverkalking. Dit heeft als gevolg dat het bloedvat vernauwt en de doorbloeding minder goed verloopt. Hierdoor wordt er minder bloed en zuurstof naar de organen en zenuwen vervoert. Als het bloedvat in slechte conditie is kan het ook schadelijke stoffen lekken naar de zenuwen. De volgende complicaties zijn de gevolgen van een slechte bloedglucosehuishouding:

  • Schade aan bloedvaatjes in de ogen, met slechtziendheid of (bij onbehandelde diabetes) blindheid tot gevolg
  • Voetproblemen door zenuwschade, verminderde doorbloeding en slechtere wondgenezing. In het ergste geval moet een teen of voet geamputeerd worden
  • Zenuwschade op verschillende plekken in het lichaam
  • Hart- en vaatproblemen
  • Maagdamklachten
  • Nierschade
  • Hersenschade
  • Hogere kans op dementie
  • Vermoeidheid
  • Seksuele problemen. Bij mannen kunnen erectieproblemen voorkomen. Vrouwen kunnen minder zin hebben om te vrijen, pijn hebben tijdens het vrijen, verminderde opwinding en moeilijker vochtig worden
  • Stijve, pijnlijke of gezwollen gewrichten 
  • Mond- en tandproblemen

Wat kan ik voor jou betekenen?

Om complicaties van diabetes type 2 zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel zo veel mogelijk onder controle te krijgen. Hiervoor is gezonde voeding en beweging essentieel. Of je nu kampt met prediabetes, net gediagnosticeerde diabetes of zelfs al medicijnen gebruikt, iedereen is gebaat bij een gezonde leefstijl. 

Ik geef je de benodigde informatie en handvaten om te leren met je diabetes om te gaan. Ik werk met de meest recente behandelingsrichtlijnen en wetenschappelijke onderzoeken. Zo weet je zeker dat er op de juiste manier geadviseerd wordt. Samen kijken we naar wat mogelijk is binnen je huidige voedingspatroon, zodat er geen rigoureuze aanpassingen gemaakt hoeven worden. Vaak kom je met een paar kleine aanpassingen al een heel eind. Ook bekijken we op welke manieren beweging in de huidige leefstijl geïntegreerd kan worden. Wil jij aan de slag om grip te krijgen op diabetes? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Tegengaan van hoge bloeddruk

De bloeddruk is de druk in je vloedvaten. Deze druk is nodig om je bloed rond te pompen, zodat alle organen en spieren voldoende zuurstof krijgen. Maar een te hoge bloeddruk (hypertensie) is niet goed en kan gezondheidsrisico’s opleveren. We spreken van een hoge bloeddruk bij een bovendruk van 140 mmHg of hoger en/of een onderdruk van 90 mmHg of hoger.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

Verschillende factoren kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Een daarvan is een ongezonde leefstijl met: ongezond eten met veel zout, weinig beweging, weinig beweging, veel alcohol, roken en stress. Andere factoren die mee kunnen spelen zijn leeftijd, zwangerschap, overgang, erfelijkheid, nierziektes, slaapapneu, trage schildklier, medicijnen, drop of zoethout.

Gevolgen van een hoge bloeddruk

Door de continue hoge druk op de bloedvaten kan er schade ontstaan aan de vaatwanden. Ook moet je hart harder werken. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Samen met jou breng ik de factoren in kaart die bij hebben gedragen aan het ontstaan van de hoge bloeddruk. De factoren die we kunnen veranderen pakken we aan, zoals overgewicht of te zout eten. Op die manier zorgen we dat de bloeddruk niet verder stijgt, of juist daalt. Dat zorgt ervoor je minder risico loopt op hart- en vaatziekten.

Wil jij aan de slag met je voeding om je bloeddruk onder controle te krijgen? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Hoog cholesterol tegengaan

Cholesterol is een vetachtige stof die in al onze lichaamscellen voorkomt. Het is een bouwsteen voor cellen en hormonen en wordt gebruikt voor de aanmaak van gal. Om cholesterol te vervoeren worden lipoproteïnen gebruikt: low-density-lipoproteïnen (LDL) en High-density-lipoproteïnen (HDL). Het grootste gedeelte van het cholesterol wordt in de lever gemaakt.

samen met dietist hoog cholesterol tegengaan

LDL is ervoor verantwoordelijk dat cholesterol van de lever naar de cellen wordt gebracht. HDL is juist verantwoordelijk voor het afvoeren van een teveel aan cholesterol. Het haalt het cholesterol op uit het bloed en brengt het terug naar de lever, waar het wordt afgebroken. 

We spreken van een hoog cholesterol bij:

  • Een totaal cholesterol van meer dan 8 mmol/L 
  • Een LDL-cholesterol van meer dan 3 mmol/L

Ook een te laag HDL heeft nadelige gevolgen. Een HDL-cholesterol van minder dan 1 mmol/L is ongunstig. 

Oorzaken van een hoog cholesterol

Normaal gesproken zorgt de lever voor een goed evenwicht qua cholesterol, waardoor weinig problemen optreden. Dit evenwicht wordt echter verstoord door dieet- en leefstijlfactoren (bijv. roken, weinig bewegen). Producten met veel verzadigd vet zorgen ervoor dat er meer LDL voorkomt in het bloed. Dit zijn producten zoals vet vlees, volvette kaas, volle melkproducten, roomboter, koek, gebak, snacks. Een hoog cholesterol kan ook te maken hebben met genetische aanleg.

Gevolgen van een hoog cholesterol

Een teveel aan LDL-cholesterol kan blijven hangen in de binnenwand van de bloedvaten, meestal op plekken waar de bloedvaten beschadigd zijn (bijv. door roken, hoge bloeddruk of ouderdom). Naarmate dit voortduurt kan het bloedvat dichtslibben, waardoor er minder bloed doorheen stroomt. Dat noemen we slagaderverkalking of atherosclerose. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot angina pectoris (borst- of hartkramp). Er kan ook een stukje van de opgebouwde LDL plak losraken, met als gevolg een hartinfarct of beroerte.

De kans op hart- en vaatziekten is extra verhoogd als je naast een hoog cholesterol ook kampt met onder andere diabetes, een hoge bloeddruk en/of overgewicht. 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Door middel van gezonde voeding is het mogelijk om het cholesterolgehalte te verlagen, en in ieder geval niet toe te laten nemen! Samen nemen we je huidige voedingspatroon onder de loep en bekijken we welke aanpassingen gemaakt kunnen worden. Ik bied je de juiste informatie en handvaten om dit voor elkaar te krijgen. Naast het hoog cholesterol kijken we eventueel ook naar andere risicofactoren van hart- en vaatziekten, zoals overgewicht, diabetes en overgewicht. Waar nodig pakken we ook deze factoren aan. Zo zorgen we ervoor dat de gevolgen van het hoog cholesterol beperkt blijven.

Wil jij aan de slag met je cholesterol en je risico op hart- en vaatziekten verkleinen? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

COPD klachten verminderen

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD, chronisch obstructief longlijden) is een verzamelnaam voor andere chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend ontstoken. Hierdoor wordt het slijmvlies dikker waardoor de doorstroom van lucht en ademen moeilijker wordt. Bij longemfyseem gaan de longblaasjes kapot. De longblaasjes zijn verantwoordelijk voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Wanneer deze eenmaal beschadigd zijn kunnen ze niet meer herstellen. Mensen die kampen met longemfyseem last hebben van kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid. 

COPD klachten verminderen met de juiste voeding - en diëtist helpt je erbij

Bij ongeveer 20-40% van de mensen met COPD is er sprake van ondervoeding. Ongewenst gewichtsverlies en/of een lage BMI leidt tot meer kortademigheid, een lagere kwaliteit van leven, verminderde inspanningstolerantie en hogere sterftecijfers. De verhoogde sterftecijfers zijn het sterkst bij mensen met ernstig COPD. Gewichtsverlies kan bij mensen met COPD veroorzaakt worden door een verminderde voedselinname en/of verhoogde energiebehoefte. 

Aan de andere kant kan overgewicht (BMI hoger dan 25) er ook voor zorgen dat iemand zich minder fit en meer benauwd voelt. Daarnaast hebben mensen met COPD vaak een grotere hoeveelheid vet op de buik. Er is een verband gezien tussen de hoeveelheid vet op de buik en het voorkomen van systemische inflammatie. Dat is een proces van langdurige laaggradige ontsteking dat waarschijnlijk bijdraagt aan verschillende kenmerken van COPD.

COPD verloopt bij iedereen anders. De een heeft meer klachten dan de ander. Ook kunnen klachten zomaar erger worden. Helaas gaat COPD niet meer weg, maar door aanpassingen in de leefstijl kunnen klachten wel minder worden.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Zoals eerder benoemd is COPD niet te genezen. Wel kun je door middel van veranderingen in de leefstijl de klachten verminderen. Een gezond gewicht, voedingspatroon en lichamelijke beweging is hierbij essentieel. Als diëtist kijk ik samen met jou hoe je door middel van kleine stappen een gezondere leefstijl creëert. Bij ondergewicht kunnen we eventueel kijken naar de optie drinkvoeding, mocht gezonde voeding niet voldoende zijn om aan te komen. 

Ben jij klaar om je COPD-klachten te verminderen? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Maagdarmklachten tegengaan

Maagdarmklachten hebben te maken met de spijsvertering: het proces waarbij voedsel verwerkt wordt tot stoffen die in het lichaam opgenomen kunnen worden. Dat proces begint bij de mond en eindigt bij de anus (van mond tot kont). Gedurende dit proces kunnen er wat dingen verkeerd lopen, wat kan leiden tot klachten zoals:

  • Brandend maagzuur
  • Misselijkheid
  • Buikpijn 
  • Diarree
  • Obstipatie (verstopping)
  • Winderigheid

Deze klachten kunnen zorgen voor ongemak en kunnen het dagelijks leven beperken.

Oorzaken van maagdarmklachten

Meestal ligt een ongezond voedingspatroon ten grondslag aan maagdarmklachten, maar soms kunnen de klachten ook ontstaan door specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld:

  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Voedselintolerantie
  • Coeliakie
  • Colitis ulcerosa
  • Galstenen
  • Maagdarmzweer
  • Candidiasis
  • Ziekte van Crohn
  • (Darm)kanker
  • Voedselinfectie of voedselvergiftiging

Wat kan ik voor jou betekenen?

Heb je last van maagdarmklachten, dan kan het raadzaam zijn om een diëtist in te schakelen. Met gezonde voeding kun je de klachten namelijk aanzienlijk verminderen. Als diëtist weet ik welke producten je beter wel en niet kunt eten. Samen kijken we naar je huidige voedingspatroon en maken we kleine aanpassingen om deze zo buik-vriendelijk mogelijk te maken. Wanneer deze aanpassingen niet het gewenste resultaat geven kunnen we overgaan op het FODMAP-dieet. Dat is een eliminatie-dieet waarbij we verschillende groepen onverteerbare koolhydraten uit de voeding vermijden, waarna we ze 1-voor-1 weer toevoegen. Hierdoor kom je erachter welke groepen triggers zijn voor jouw maagdarmklachten. Vooral bij mensen met Prikkelbaar darmsyndroom is dit dieet heel effectief.

Wil jij eindelijk van je maagdarmklachten af? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Voedselallergie of –intolerantie

Een voedselallergie is een overdreven reactie van je immuunsysteem op eiwitten in de voeding. Je lichaam ziet deze eiwitten als ongewenste indringers en wil deze onschadelijk maken. Hiervoor maakt je lichaam antistoffen aan, waardoor een allergische reactie ontstaat.

Bij een intolerantie speelt het immuunsysteem geen rol. Hier geeft een bepaalde hoeveelheid van een voedingsmiddel een reactie. Dat kan komen door een tekort aan een bepaald enzym (bijv. bij lactose-intolerantie), een tekort aan een transporteiwit, stoffen die van nature in de voeding voorkomen of additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. De hoeveelheid die klachten geeft verschilt per persoon.

De overkoepelende naam voor voedselallergieën en -intoleranties is voedselovergevoeligheid.

diëtist Tilburg inschakelen bij Voedselallergie of -intolerantie

Oorzaken van voedselallergieën of -intoleranties

Het ontwikkelen van een voedselovergevoeligheid is meestal erfelijk bepaald. Als één van je ouders, broertje of zusje een voedselovergevoeligheid, heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een allergie.

Ga langs de huisarts als je verdenking hebt van een voedselallergie. Aan de hand van een bloed- of huidtest kan bekeken worden of je allergische antistoffen hebt tegen het voedingsmiddel. Dit onderzoek kan echter niet altijd garantie geven van een allergie. Eventueel kan een provocatietest ingezet worden.

Een voedselintolerantie is niet terug te vinden in het bloed. Het is verstandig om een diëtist in te schakelen, om erachter te komen op welke voedingsmiddelen jij reageert.

Klachten van voedselallergieën en -intoleranties

Klachten die komen kijken bij voedselallergieën en -intoleranties zijn:

  • Luchtwegproblemen (hoesten, benauwdheid, piepend ademhalen)
  • Huidklachten (eczeem, jeuk, roodheid)
  • Jeukende en tranende ogen
  • Maagdarmklachten (misselijkheid, buikpijn, krampen, diarree)
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Galbulten
  • In het ergste geval anafylactische shock

Wat kan ik voor jou betekenen?

Heb je zelf het idee dat je overgevoelig bent voor een bepaald voedingsmiddel? Dan kan ik je helpen op een verantwoorde manier hierachter te komen. We onderzoeken welke voedingsmiddelen de klachten kunnen veroorzaken. Wanneer we de oorzaak in kaart hebben gebracht gaan we aan de slag om een reactie in de toekomst te voorkomen. Daarnaast geef ik advies over hoe je ervoor zorgt dat je ondanks je voedselovergevoeligheid toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook geef ik tips over welke producten je wel zou kunnen eten. Weet je al voor welke voedingsmiddelen je overgevoelig bent? Ook dan mag je natuurlijk langskomen voor tips & tricks.

Wil jij controle krijgen over je voedselallergie of -intolerantie? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Vegetarische of veganistische voeding

Een vegetarisch voedingspatroon is over het algemeen een voedingspatroon zonder vlees of vis. Hier zijn verschillende variaties op en ieder mens geeft er zijn eigen invulling aan. Zo heb je:

  • Pescotarisch: Wel vis, maar geen vlees (vaak wel zuivel en eieren)
  • Lacto-ovo-vegetarisch: Wel zuivel en eieren, geen vlees en vis
  • Lacto-vegetarisch: Wel zuivel, geen vlees, vis, eieren
  • Ovo-vegetarisch: wel ei, geen vlees, vis, zuivel
  • Veganistisch: Helemaal geen producten van dierlijke oorsprong

Iedereen heeft zijn eigen reden om (meer) plantaardig te eten. De meest voorkomende redenen zijn dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Wat je reden ook is, het is altijd goed om je bewust te zijn van wat er met je eten is gebeurd voordat het op je bord beland.

Waar moet je op letten?

Een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon kan heel gezond zijn, als je maar weet waar je op moet letten. Zo zijn er een aantal voedingsstoffen die extra aandacht verdienen, zoals ijzer, calcium, vitamine B12, vitamine D en omega-3 vetzuren.

Gezondheidsvoordelen vegetarisch/veganistisch

Een gezond vegetarisch of veganistisch voedingspatroon brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals:

  • Lager risico op hart- en vaatziekten
  • Lager risico op hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol
  • Lager risico op diabetes
  • Gezonde BMI
  • Gezonde darmflora

Wat kan ik voor jou betekenen?

Het is raadzaam om bij een diëtist langs te gaan als je niet zeker bent of je huidige vegetarische voedingspatroon voorziet in alle voedingsstoffen. Ook met andere vragen wat betreft vegetarische voeding is het goed om deze bij een gespecialiseerd diëtist te checken. 

Zelf eet ik al meer dan 13 jaar vegetarisch, waarvan ongeveer 5 jaar veganistisch. Vanwege mijn opleiding en persoonlijke ervaringen weet ik als geen ander hoe je een gezond vegetarisch voedingspatroon kan creëren. Zo zorg je ervoor dat je geen risico’s loopt op tekorten. Je mag zelf natuurlijk aangeven in hoeverre jij vegetarisch wil eten. Ik zal je nooit iets opleggen.

Wil jij meer vegetarisch/veganistisch eten? Of meer zekerheid over je huidige vegetarische/veganistische voedingspatroon? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Sportdiëtist Tilburg voor juiste sportvoeding

Sportvoeding draait gaat over alle manieren waarop je met voeding je sportprestatie kan ondersteunen of verbeteren. Dat kan van recreatief tot professioneel niveau. Een gezond voedingspatroon staat aan de basis van goede sportprestaties. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met sport specifieke voeding, zoals:

  • Voeding vóór het sporten
  • Voeding tijdens het sporten
  • Voeding ná het sporten
  • Eventueel gebruik van supplementen
Sportdietist Tilburg voor  voedingsadvies bij sport

Door op de juiste manier eten rondom het sporten voorkom je maagdarmklachten, blessures en vermoeidheid. Je bevordert juist spieropbouw en sportprestaties. Wat de beste voeding is rondom sport verschilt per sportactiviteit. Zo kan het bij krachtsport meer gaan om spieropbouw en het verliezen van vetmassa. Bij conditietraining en duursporten zijn juist conditieopbouw, optimale prestaties en soms afvallen van belang.  

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik heb als diëtist kennis en ervaring op het gebied van sport. Ik kan jou helpen het beste uit jouw sport te halen. We nemen je huidige voedingspatroon onder de loep en bekijken welke veranderingen jij kunt maken om je sportprestaties naar een hoger niveau te tillen.

Wil jij met je sportdoelen aan de slag? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.

Diëtist Tilburg nodig? Neem contact op!

Heb je behoefte aan voedingsadvies? Neem contact op via het contactformulier. Geef daarbij aan wat de reden voor contact is. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.