Zocht je op diëtist Oosterhout? Wellicht ervaar je problemen met bepaalde voeding. Of wil je afslanken of juist aankomen? Er zijn tal van redenen waarom je op zoek bent naar een diëtist in Oosterhout die je kan helpen met passend voedingsadvies?
Wanneer ga je naar de diëtist?
Je gaat normaal gesproken naar een diëtist wanneer je vragen hebt over, of hulp nodig hebt bij voeding. Vaak weerhoudt de angst voor een streng dieet mensen om naar een diëtist te gaan. Het is begrijpelijk maar niet altijd terecht. Veel mensen associëren een bezoek aan een diëtist met het krijgen van een rigide en restrictief voedingsplan, wat ontmoedigend kan zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze het bezoek vermijden. Uit vrees dat ze hun eetgewoonten drastisch moeten veranderen. Of misschien zelfs dat ze voedingsmiddelen moeten opgeven waar ze van houden.
Het is belangrijk om te weten dat de diëtist bij Gewoon Diétetiek werkt vanuit een persoonlijke benadering. In plaats van een streng dieet voor te schrijven, kunnen we helpen bij het opstellen van een evenwichtig voedingsplan. Een plan dat past bij je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en doelen. Bij mij kun je voor onder andere terecht voor hulp bij:
- Overgewicht
- Ondergewicht
- Behoefte aan een gezondere leefstijl
- (risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, ondervoeding
- COPD
- Darmklachten
- (Verdenking op) voedselintoleranties en -allergieën
- Vegetarisch of veganistisch eetpatroon
- Voeding bij sport
Diëtist Oosterhout voor tegengaan overgewicht
Overgewicht is een veelvoorkomend probleem in Nederland. In 2021 had volgens het CBS de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Dit wordt vastgesteld wanneer de Body Mass Index (BMI) hoger is dan 25. Bij een BMI boven de 30 spreken we van obesitas, en bij een BMI boven de 35 van morbide obesitas. De BMI is een manier om de verhouding tussen je gewicht en lengte te bepalen. Je berekent dit door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Je kunt ook gebruik maken van de BMI-meter van het voedingscentrum.
Oorzaken van overgewicht
Overgewicht kan door verschillende factoren ontstaan. Een belangrijke oorzaak is de energiebalans. Wanneer je meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan je verbruikt, slaat je lichaam dit overschot op als vet, wat leidt tot gewichtstoename. Deze verstoorde energiebalans kan komen door overmatig (ongezond) eten en/of te weinig bewegen. In de praktijk zie ik ook mensen met overgewicht die juist te weinig lijken te eten. Dit kan komen doordat ze onbewust gaan snacken na een dag te weinig eten. Bovendien kan structureel te weinig eten ervoor zorgen dat je lichaam energie efficiënter opslaat als vet.
Andere factoren die meespelen bij de oorzaak van overgewicht zijn:
- Alcoholgebruik
- Slaaptekort
- Stress
- De overgang
- Medicijngebruik
- Medische factoren (bijv. traag werkende schildklier, PCOS)
- Stoppen met roken
- Genetische factoren
Gevolgen overgewicht
Overgewicht kan zowel de fysieke als de mentale gezondheid beïnvloeden. Fysiek gezien vergroot overgewicht de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker (zoals darm- en borstkanker), galstenen, gewrichtsontstekingen en -slijtage (artrose), ademhalingsproblemen (zoals kortademigheid en slaapapneu), menstruatieproblemen en vruchtbaarheidsproblemen. Op mentaal gebied kan overgewicht leiden tot een negatief zelfbeeld. Mensen met overgewicht kunnen ook te maken krijgen met stigmatisering en discriminatie.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Woon je in Oosterhout en heb je moeite om gewicht te verliezen of te behouden? Dan is het verstandig om een diëtist in Oosterhout in te schakelen. Samen onderzoeken we de mogelijke oorzaken van het overgewicht.
Hierbij kijken we niet alleen naar je eetgewoonten, maar ook naar factoren zoals slaap, stress en beweging. Tijdens de intake bespreken we alles grondig en voeren we een meting uit. Naast de BMI meten we ook je middelomtrek en vetpercentage, zodat we een compleet beeld krijgen van je lichaamssamenstelling. Op basis van de verkregen informatie stel ik een persoonlijk voedingsadvies op dat aansluit bij jouw situatie. In de vervolgconsulten bespreken we de voortgang, maken we nieuwe afspraken en voeren we opnieuw metingen uit, zodat we het proces nauwlettend kunnen volgen.
Ben je klaar om aan de slag te gaan? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
Verhelpen van ondergewicht of hulp bij ondervoeding
Er is sprake van ondergewicht wanneer iemands BMI lager is dan 18,5. De BMI is een maat die de verhouding tussen gewicht en lengte weergeeft. Je berekent dit door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Je kunt ook gebruik maken van de BMI-meter van het voedingscentrum.
We spreken van ondervoeding als er sprake is wanneer iemand een tekort heeft aan voedingsstoffen en energie.
Oorzaken ondergewicht of ondervoeding
Ondergewicht kan ontstaan door een negatieve energiebalans, wat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. In zo’n geval put je lichaam uit de energievoorraden in je vetreserves en spieren, wat leidt tot gewichtsverlies. Als dit langdurig aanhoudt, kan je gewicht zodanig dalen dat je in de categorie ondergewicht valt. Ondergewicht kan een risicofactor zijn voor ondervoeding.
Factoren die mee kunnen spelen bij de ontwikkeling van ondergewicht en/of ondervoeding zijn:
- Gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door ziekte of verminderde geur of smaak
- Gebitsklachten of slikproblemen
- Medicijngebruik
- Ontregeling van het honger- en verzadigingsgevoel
- Verstoorde vertering en opname in het maagdarmkanaal
- Verminderde of geen mogelijkheid tot het doen van boodschappen of eten bereiden
- Sociale factoren: eenzaamheid, geen sociaal netwerk, armoede
- Angst, verdriet, depressie
- Eetstoornis
- Dementie
- Genetische factoren
Wat zijn de gevolgen van ondergewicht of ondervoeding?
Een langdurig tekort aan energie dwingt het lichaam om zijn energiereserves aan te spreken, die niet alleen in vet, maar ook in spieren zijn opgeslagen. Dit kan leiden tot afbraak van spiermassa, wat resulteert in verlies van spierkracht. Vooral bij ouderen verhoogt dit het risico op vallen, botbreuken, functieverlies, ziekenhuisopname en vroegtijdig overlijden. Ondervoeding kan ook leiden tot een verminderd immuunsysteem en slechtere wondgenezing.
Andere gevolgen van ondergewicht en ondervoeding zijn een verhoogde gevoeligheid voor kou, een slechte huidconditie (dun, bleek, droog) en haaruitval. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd kan ondergewicht leiden tot het stoppen van de menstruatie. In ernstige gevallen kunnen ook organen worden aangetast.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als je te maken hebt met ondergewicht, ondervoeding, of het risico daarop, is het verstandig om een diëtist te raadplegen. Samen kun je de factoren in kaart brengen die bijdragen aan je situatie en zoeken naar een geschikte aanpak om ondergewicht of ondervoeding aan te pakken. Eerst worden er aanpassingen voorgesteld in je huidige voedings- en leefstijlpatroon. Als deze aanpassingen niet voldoende effect hebben, kan er aanvullende drinkvoeding worden voorgeschreven. Deze drinkvoeding is doorgaans verrijkt met extra energie en/of eiwitten en kan helpen bij het verbeteren van je voedingstoestand en bevorderen van gewichtstoename.
Diëtist Oosterhout helpt met bereiken van gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl is niet uitsluitend gericht op gewichtsverlies of -toename; het is voordelig voor iedereen. Gezond leven helpt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker te verlagen. Daarnaast bevordert het een betere darmgezondheid, verhoogt het je energie en verbetert het je concentratie.
Wat is een gezonde leefstijl?
Een gezonde leefstijl omvat gezond eten, voldoende beweging, voldoende slaap en ontspanning. Op elk van deze gebieden kun je stappen zetten om dichter bij een gezondere levensstijl te komen.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Om een gezonde leefstijl te ontwikkelen, is het belangrijk om te identificeren welke factoren je momenteel belemmeren. Een diëtist kan hierbij waardevolle ondersteuning bieden. Samen kun je een plan opstellen om je doelstellingen te bereiken. Ik fungeer ook als een ‘stok achter de deur’, door regelmatig contact te onderhouden via WhatsApp of e-mail om je voortgang te volgen. Daarnaast beschik ik over hulpmiddelen, zoals Positieve Groeikaarten, om gedragsverandering te bevorderen en je te helpen bij het realiseren van je doelen.
Wil je aan de slag met jouw leefstijl? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
(Pre)diabetes type 2
Diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt en/of niet goed reageert op insuline. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) uit het bloed in de cellen wordt opgenomen. Bij mensen met diabetes werkt deze glucosehuishouding niet goed, waardoor er teveel glucose in het bloed blijft. Dit resulteert in een hoog bloedglucosegehalte, oftewel een hoge bloedsuiker. Er is sprake van diabetes bij een bloedglucosegehalte van:
- 7,0 mmol/l of hoger in nuchtere situatie (8 uur niks gegeten of gedronken, behalve water)
- 11,1 mmol/l of hoger ongeveer 2 uur na een maaltijd
Prediabetes is een voorstadium van diabetes waarbij de bloedsuikerwaarden al iets verhoogd zijn, maar je nog geen symptomen van diabetes vertoont. Hoewel je mogelijk nog geen merkbare klachten hebt, kan prediabetes al schade veroorzaken aan het hart, de bloedvaten en de ogen. Door op tijd in te grijpen, kun je prediabetes vaak omkeren. Als er echter geen actie wordt ondernomen, kan het zich ontwikkelen tot volledige diabetes.
We spreken van een voorfase van diabetes type 2 bij een bloedglucosegehalte:
- Tussen de 6,1 en 7,0 mmol/l in nuchtere situatie
- Tussen de 7,8 en 11,0 mmol/ ongeveer 2 uur na een maaltijd
De meeste mensen merken niet dat hun bloedsuiker verhoogd is, maar soms kunnen mensen met diabetes last krijgen van:
- Veel plassen
- Dorst
- Moeheid
- Afvallen
- Vaak blaasontsteking
- Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
- Bij mannen: vaak ontsteking van de eikel
Oorzaken van diabetes type 2
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2. Familiaire aanleg speelt een belangrijke rol: de kans op diabetes is drie tot vier keer groter als een eerstegraads familielid ook diabetes heeft. Daarnaast is het risico sterk gerelateerd aan gewicht en vetverdeling; hoe meer buikvet je hebt, hoe groter de kans op diabetes. Ook etniciteit beïnvloedt het risico: diabetes type 2 komt vaker voor bij Nederlanders met een Aziatische, Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Hindoestaans-Surinaamse, Turkse of Marokkaanse achtergrond.
Andere factoren die de kans op diabetes type 2 verhogen zijn:
- Weinig beweging en veel zitten
- Oudere leeftijd
- Hoge bloeddruk
- Vetstofwisselingsstoornissen
- Stress
- Slecht slapen
- Roken
Gevolgen van diabetes type 2
Gevolgen van diabetes type 2 treden vooral op wanneer de bloedsuikerspiegel langdurig of vaak te hoog is. Als daarnaast ook een hoge bloeddruk en hoog cholesterol aanwezig zijn, neemt het risico op complicaties toe. Deze complicaties zijn vaak het gevolg van schade aan zowel grote als kleine bloedvaten en het zenuwstelsel.
Verhoogde bloedsuiker maakt het bloed dikker, waardoor vetten gemakkelijker aan de bloedvatwanden hechten, wat leidt tot slagaderverkalking. Dit vernauwt de bloedvaten en vermindert de doorbloeding, waardoor minder bloed en zuurstof naar organen en zenuwen worden vervoerd. Slechte conditie van de bloedvaten kan ook schadelijke stoffen naar de zenuwen lekken, wat verdere complicaties kan veroorzaken. De volgende complicaties zijn de gevolgen van een slechte bloedglucosehuishouding:
- Schade aan bloedvaatjes in de ogen, met slechtziendheid of (bij onbehandelde diabetes) blindheid tot gevolg
- Voetproblemen door zenuwschade, verminderde doorbloeding en slechtere wondgenezing. In het ergste geval moet een teen of voet geamputeerd worden
- Zenuwschade op verschillende plekken in het lichaam
- Hart- en vaatproblemen
- Maagdamklachten
- Nierschade
- Hersenschade
- Hogere kans op dementie
- Vermoeidheid
- Seksuele problemen. Bij mannen kunnen erectieproblemen voorkomen. Vrouwen kunnen minder zin hebben om te vrijen, pijn hebben tijdens het vrijen, verminderde opwinding en moeilijker vochtig worden
- Stijve, pijnlijke of gezwollen gewrichten
- Mond- en tandproblemen
Wat kan ik voor jou betekenen?
Om complicaties van diabetes type 2 zoveel mogelijk te voorkomen, is het cruciaal om de bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden. Gezonde voeding en regelmatige beweging zijn hierbij essentieel. Of je nu prediabetes hebt, recentelijk diabetes bent gediagnosticeerd, of al medicatie gebruikt, een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk.
Ik bied je de informatie en hulpmiddelen die je nodig hebt om effectief met je diabetes om te gaan. Mijn adviezen zijn gebaseerd op de meest recente behandelingsrichtlijnen en wetenschappelijke onderzoeken, zodat je zeker bent van juiste begeleiding. Samen bekijken we hoe we binnen je huidige voedingspatroon kleine, haalbare aanpassingen kunnen doorvoeren en hoe beweging op een realistische manier in je dagelijkse leven kan worden geïntegreerd. Wil je aan de slag om grip te krijgen op je diabetes? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
Tegengaan van hoge bloeddruk
De bloeddruk is de kracht die je bloed uitoefent op de wanden van je bloedvaten. Deze druk is essentieel om het bloed door je lichaam te pompen, zodat alle organen en spieren voldoende zuurstof krijgen. Een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan echter gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. We spreken van hoge bloeddruk als de bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of de onderdruk 90 mmHg of hoger.
Oorzaken van een hoge bloeddruk
Er zijn verschillende factoren die hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Een belangrijke factor is een ongezonde leefstijl, waaronder het eten van veel zout, onvoldoende beweging, overmatig alcoholgebruik, roken en stress. Andere mogelijke oorzaken zijn leeftijd, zwangerschap, de overgang, erfelijkheid, nierziekten, slaapapneu, een trage schildklier, bepaalde medicijnen en consumptie van drop of zoethout.
Gevolgen van een hoge bloeddruk
Als de bloeddruk voortdurend hoog is, kan dit schade aan de wanden van je bloedvaten veroorzaken. Bovendien moet je hart harder werken om het bloed door je lichaam te pompen. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Samen onderzoeken we de factoren die hebben bijgedragen aan jouw hoge bloeddruk. We richten ons op de aspecten die we kunnen aanpassen, zoals overgewicht of een te hoge zoutinname. Door deze aanpassingen door te voeren, helpen we ervoor te zorgen dat je bloeddruk niet verder stijgt en mogelijk zelfs daalt. Dit vermindert je risico op hart- en vaatziekten.
Wil jij aan de slag met je voeding om je bloeddruk onder controle te krijgen? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
Hoog cholesterol tegengaan
Cholesterol is een vetachtige stof die in alle lichaamscellen voorkomt. Het speelt een essentiële rol als bouwsteen voor cellen en hormonen en is betrokken bij de productie van gal. Cholesterol wordt vervoerd door lipoproteïnen, namelijk low-density lipoproteïnen (LDL) en high-density lipoproteïnen (HDL). Het merendeel van het cholesterol in het lichaam wordt door de lever geproduceerd.
LDL (low-density lipoproteïne) vervoert cholesterol van de lever naar de cellen in het lichaam. HDL (high-density lipoproteïne) daarentegen is verantwoordelijk voor het verwijderen van overtollig cholesterol. Het haalt cholesterol uit het bloed en brengt het terug naar de lever, waar het wordt afgebroken.
We spreken van een hoog cholesterol bij:
- Een totaal cholesterol van meer dan 8 mmol/L
- Een LDL-cholesterol van meer dan 3 mmol/L
Ook een te laag HDL heeft nadelige gevolgen. Een HDL-cholesterol van minder dan 1 mmol/L is ongunstig.
Oorzaken van een hoog cholesterol
Normaal gesproken regelt de lever het cholesterolniveau op een evenwichtige manier, wat doorgaans zorgt voor weinig problemen. Dit evenwicht kan echter verstoord raken door dieet- en leefstijlfactoren, zoals roken en onvoldoende beweging. Voedingsmiddelen met veel verzadigd vet, zoals vet vlees, volvette kaas, volle melkproducten, roomboter, koek, gebak en snacks, kunnen leiden tot een verhoogd LDL-cholesterolniveau in het bloed. Daarnaast kan een hoog cholesterol ook het gevolg zijn van genetische aanleg.
Gevolgen van een hoog cholesterol
Een teveel aan LDL-cholesterol kan zich ophopen in de binnenwanden van de bloedvaten, vooral op plekken waar de bloedvaten al beschadigd zijn, bijvoorbeeld door roken, hoge bloeddruk of veroudering. Dit kan leiden tot een geleidelijke verstopping van de bloedvaten, een proces dat slagaderverkalking of atherosclerose wordt genoemd. Hierdoor stroomt er minder bloed door de vernauwde vaten, wat kan resulteren in angina pectoris (borst- of hartkramp). Daarnaast kan een stukje van de LDL-opbouw losraken, wat kan leiden tot een hartinfarct of beroerte.
Het risico op hart- en vaatziekten neemt nog verder toe als je naast hoog cholesterol ook te maken hebt met andere aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en/of overgewicht.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Met gezonde voeding kun je je cholesterolgehalte verlagen of in ieder geval stabiliseren. Samen zullen we je huidige voedingspatroon evalueren en identificeren welke aanpassingen nodig zijn. Ik bied je de juiste informatie en praktische handvatten om deze veranderingen door te voeren. Daarnaast zullen we, indien nodig, ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals overgewicht en diabetes, aanpakken. Op deze manier zorgen we ervoor dat de negatieve gevolgen van hoog cholesterol geminimaliseerd worden.
Wil jij aan de slag met je cholesterol en je risico op hart- en vaatziekten verkleinen? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
COPD klachten verminderen
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD, of chronisch obstructief longlijden) is een verzamelterm voor aandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp voortdurend ontstoken, wat leidt tot verdikking van het slijmvlies en bemoeilijkt de luchtstroom en ademhaling. Longemfyseem daarentegen beschadigt de longblaasjes, die verantwoordelijk zijn voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Deze beschadigde longblaasjes kunnen niet herstellen. Mensen met longemfyseem ervaren vaak symptomen zoals kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid.
Bij ongeveer 20-40% van de mensen met COPD komt ondervoeding voor. Ongewenst gewichtsverlies en/of een lage BMI kunnen leiden tot verhoogde kortademigheid, een lagere kwaliteit van leven, verminderde inspanningstolerantie en hogere sterftecijfers. Het risico op overlijden is bijzonder hoog bij mensen met ernstige COPD. Gewichtsverlies bij COPD-patiënten kan worden veroorzaakt door een verminderde voedselinname en/of een verhoogde energiebehoefte.
Aan de andere kant kan overgewicht (BMI hoger dan 25) ervoor zorgen dat iemand zich minder fit en benauwder voelt. Mensen met COPD hebben vaak ook een grotere hoeveelheid buikvet. Er is een verband vastgesteld tussen de hoeveelheid vet op de buik en de aanwezigheid van systemische inflammatie—een proces van langdurige, laaggradige ontsteking. Deze ontsteking lijkt bij te dragen aan verschillende kenmerken van COPD.
COPD verloopt van persoon tot persoon verschillend; sommigen ervaren meer klachten dan anderen, en de symptomen kunnen plotseling verergeren. Hoewel COPD niet te genezen is, kunnen leefstijlveranderingen helpen om de klachten te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Zoals eerder vermeld, is COPD niet te genezen. Echter, door leefstijlveranderingen kunnen de klachten wel verminderd worden. Een gezond gewicht, een gebalanceerd voedingspatroon en regelmatige lichamelijke activiteit zijn hierbij cruciaal. Als diëtist werk ik samen met jou aan het creëren van een gezondere leefstijl door kleine, haalbare stappen te zetten. Bij ondergewicht kunnen we, indien nodig, ook drinkvoeding overwegen als gezonde voeding niet voldoende blijkt om gewichtstoename te ondersteunen.
Ben jij klaar om je COPD-klachten te verminderen? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
Maagdarmklachten tegengaan
Maagdarmklachten zijn gerelateerd aan de spijsvertering, het proces waarbij voedsel wordt afgebroken tot stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dit proces begint in de mond en eindigt bij de anus. Tijdens dit traject kunnen er verschillende problemen optreden, wat kan leiden tot klachten zoals:
- Brandend maagzuur
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Diarree
- Obstipatie (verstopping)
- Winderigheid
Deze klachten kunnen zorgen voor ongemak en kunnen het dagelijks leven beperken.
Oorzaken van maagdarmklachten
Vaak zijn maagdarmklachten het gevolg van een ongezond voedingspatroon, maar ze kunnen ook ontstaan door specifieke aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Prikkelbare darmsyndroom
- Voedselintolerantie
- Coeliakie
- Colitis ulcerosa
- Galstenen
- Maagdarmzweer
- Candidiasis
- Ziekte van Crohn
- (Darm)kanker
- Voedselinfectie of voedselvergiftiging
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als je last hebt van maagdarmklachten, kan het nuttig zijn om een diëtist te raadplegen. Met de juiste voedingsaanpassingen kunnen deze klachten vaak aanzienlijk verminderd worden. Als diëtist kan ik je adviseren over welke voedingsmiddelen je beter wel of niet kunt eten. Samen zullen we je huidige voedingspatroon evalueren en kleine aanpassingen maken om het zo vriendelijk mogelijk voor je buik te maken. Als deze aanpassingen niet het gewenste resultaat opleveren, kunnen we overgaan op het FODMAP-dieet. Dit eliminatiedieet houdt in dat we verschillende groepen moeilijk verteerbare koolhydraten tijdelijk uit je voeding verwijderen en ze vervolgens één voor één weer introduceren. Dit helpt je te achterhalen welke groepen je maagdarmklachten veroorzaken. Het FODMAP-dieet is vooral effectief voor mensen met Prikkelbaar Darmsyndroom.
Loop je al een tijdje rond met maagdarmklachten? Wil je eindelijk van die klachten af? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
Voedselallergie of –intolerantie
Een voedselallergie is een overreactie van je immuunsysteem op eiwitten in de voeding. Je lichaam beschouwt deze eiwitten als ongewenste indringers en probeert ze onschadelijk te maken door antistoffen aan te maken, wat leidt tot een allergische reactie.
Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem geen rol. In plaats daarvan veroorzaakt een bepaalde hoeveelheid van een voedingsmiddel een reactie door bijvoorbeeld een tekort aan een specifiek enzym (zoals bij lactose-intolerantie), een tekort aan een transporteiwit, van nature voorkomende stoffen in het voedsel of toevoegingen zoals additieven. De hoeveelheid die klachten veroorzaakt kan variëren per persoon.
De verzamelterm voor zowel voedselallergieën als voedselintoleranties is voedselovergevoeligheid.
Oorzaken van voedselallergieën of -intoleranties
Het ontwikkelen van een voedselovergevoeligheid wordt vaak erfelijk bepaald. Als een van je ouders of broers/zussen een voedselallergie heeft, heb je een grotere kans om zelf ook een allergie te ontwikkelen.
Bij verdenking van een voedselallergie is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Met een bloed- of huidtest kan worden vastgesteld of je allergische antistoffen hebt tegen een bepaald voedingsmiddel. Dit onderzoek biedt echter niet altijd een definitieve diagnose. In sommige gevallen kan een provocatietest nodig zijn om de allergie te bevestigen.
Bij een voedselintolerantie zijn er geen specifieke bloedmarkers te vinden. Het is daarom verstandig om een diëtist te raadplegen om te achterhalen op welke voedingsmiddelen je mogelijk reageert.
Klachten van voedselallergieën en -intoleranties
Klachten die komen kijken bij voedselallergieën en -intoleranties zijn:
- Luchtwegproblemen (hoesten, benauwdheid, piepend ademhalen)
- Huidklachten (eczeem, jeuk, roodheid)
- Jeukende en tranende ogen
- Maagdarmklachten (misselijkheid, buikpijn, krampen, diarree)
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Galbulten
- In het ergste geval anafylactische shock
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als je denkt dat je overgevoelig bent voor een bepaald voedingsmiddel, kan ik je helpen om op een verantwoorde manier achter de oorzaak te komen. We zullen samen onderzoeken welke voedingsmiddelen mogelijk je klachten veroorzaken. Zodra we de oorzaak hebben geïdentificeerd, werken we aan strategieën om toekomstige reacties te voorkomen.
Daarnaast geef ik je advies over hoe je ondanks je voedselovergevoeligheid toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik bied ook tips over welke alternatieve producten je kunt eten. Als je al weet welke voedingsmiddelen je moeten vermijden, ben je ook van harte welkom voor aanvullende tips en tricks.
Wil jij controle krijgen over je voedselallergie of -intolerantie? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.
Vegetarische of veganistische voeding
Een vegetarisch voedingspatroon is doorgaans een dieet zonder vlees of vis, maar er zijn verschillende variaties en persoonlijke invullingen mogelijk. Enkele veelvoorkomende types zijn:
- Pescotarisch: Wel vis, maar geen vlees (vaak wel zuivel en eieren)
- Lacto-ovo-vegetarisch: Wel zuivel en eieren, geen vlees en vis
- Lacto-vegetarisch: Wel zuivel, geen vlees, vis, eieren
- Ovo-vegetarisch: wel ei, geen vlees, vis, zuivel
- Veganistisch: Helemaal geen producten van dierlijke oorsprong
Iedereen heeft zijn eigen redenen om (meer) plantaardig te eten, met de meest voorkomende motivaties die dierenwelzijn, milieu en gezondheid zijn. Wat je reden ook is, het is altijd waardevol om je bewust te zijn van de herkomst van je voedsel en de impact ervan voordat het op je bord terechtkomt.
Waar moet je op letten?
Een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon kan heel gezond zijn, mits je goed op bepaalde voedingsstoffen let. Enkele voedingsstoffen die extra aandacht nodig hebben zijn:
- Ijzer: Essentieel voor de zuurstoftransport in je bloed. Plantenbronnen zijn onder andere peulvruchten, tofu en groene bladgroenten.
- Calcium: Belangrijk voor sterke botten en tanden. Te vinden in verrijkte plantaardige melk, groene bladgroenten en tofu.
- Vitamine B12: Onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen en het functioneren van het zenuwstelsel. Veganisten moeten vaak een supplement nemen, aangezien B12 voornamelijk in dierlijke producten voorkomt.
- Vitamine D: Ondersteunt de opname van calcium en speelt een rol in het immuunsysteem. Kan worden verkregen uit verrijkte voeding of door blootstelling aan zonlicht.
- Omega-3 vetzuren: Belangrijk voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Kan worden gevonden in lijnzaad, chiazaad en walnoten.
Door op deze voedingsstoffen te letten, kun je ervoor zorgen dat je vegetarische of veganistische dieet compleet en uitgebalanceerd is.
Gezondheidsvoordelen vegetarisch/veganistisch
Een gezond vegetarisch of veganistisch voedingspatroon biedt verschillende gezondheidsvoordelen, zoals:
- Lager risico op hart- en vaatziekten
- Lager risico op hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol
- Lager risico op diabetes
- Gezonde BMI
- Gezonde darmflora
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als je twijfelt of je huidige vegetarische of veganistische voedingspatroon alle benodigde voedingsstoffen bevat, is het verstandig om een diëtist te raadplegen. Ook voor andere vragen over vegetarische voeding kun je terecht bij een gespecialiseerde diëtist.
Zelf eet ik al meer dan 13 jaar vegetarisch, waarvan ongeveer 5 jaar veganistisch. Door mijn opleiding en persoonlijke ervaringen heb ik uitgebreide kennis over hoe je een gezond vegetarisch of veganistisch voedingspatroon kunt samenstellen en risico’s op tekorten kunt voorkomen. Jij bepaalt zelf in hoeverre je vegetarisch of veganistisch wilt eten; ik zal je nooit iets opleggen.
Wil je meer vegetarisch of veganistisch gaan eten, of heb je vragen over je huidige voedingspatroon? Dan sta ik klaar om je te helpen. Plan je afspraak via het contactformulier.
Sportdiëtist Oosterhout voor juiste sportvoeding
Sportvoeding richt zich op hoe je voeding kunt inzetten om je sportprestaties te ondersteunen en te verbeteren, ongeacht of je op recreatief of professioneel niveau sport. Een gezond voedingspatroon vormt de basis voor optimale sportprestaties. Daarnaast is het cruciaal om rekening te houden met voeding die specifiek afgestemd is op jouw sport en trainingsbehoeften, zoals:
- Voeding vóór het sporten
- Voeding tijdens het sporten
- Voeding ná het sporten
- Eventueel gebruik van supplementen
Het juiste voedingspatroon rondom het sporten kan maagdarmklachten, blessures en vermoeidheid voorkomen, terwijl het spieropbouw en sportprestaties bevordert. Wat de beste voeding is, hangt af van de specifieke sportactiviteit. Bij krachtsport ligt de focus vaak op spieropbouw en vetverlies. Voor conditietraining en duursporten zijn optimale prestaties, conditieopbouw en soms gewichtsverlies belangrijk.
Wat kan ik als diëtist in Oosterhout voor jou betekenen op het gebied van sportvoeding?
Als diëtist met expertise in sportvoeding, kan ik je helpen om het maximale uit je sportprestaties te halen. We zullen je huidige voedingspatroon grondig analyseren en samen bepalen welke aanpassingen je kunt maken om je sportprestaties te verbeteren. Door gerichte veranderingen in je voeding kunnen we ervoor zorgen dat je je doelen sneller bereikt en je prestaties naar een hoger niveau til.
Wil jij met je sportdoelen aan de slag? Plan dan nu je afspraak via het contactformulier.